P10503972Bastiaan Schuit is een fotograaf, cameraman en grafisch vormgever uit regio Alkmaar. Freelance werkt hij als o.a. als trouwfotograaf, portretfotograaf en tevens als persfotograaf. Zijn vrije werk bestaat voornamelijk uit natuur en wildlife fotografie.


Biografie

 

[dropcap]A[/dropcap]ltijd heeft er wel eens een interesse in fotografie in me gezeten, maar dit beperkte zich tijdens het analoge “tijdperk” enkel tot het maken van “onzin foto’s”, zoals mijn vader het gebruik van zijn camera toen noemde. Hoewel ik nog altijd een beetje trots ben op één foto die ik als kind maakte tijdens een vakantie in Denemarken ergens in de jaren ’90. Een foto van Rakker, een Yorkshire terriër, van dat hij in de lens kijkt terwijl hij naar mij toe loopt over een steigertje. Waar ik ‘m liggende, vanaf een laag stand punt maakte. Althans zo herinner ik me dat, misschien was ik wel zo klein dat ik recht op stond? Toen er veel later een digitale camera van Canon: een Powershot A80 in huis lag ontdekte ik pas echt hoe leuk fotografie eigenlijk is. De tuin van mijn ouders gaf me daarbij veel inspiratie waarbij niet de huidieren zoals honden en katten, maar de insecten in de tuin mijn focus hadden. Dat je door het maken van een foto, daarna alle details kan bestuderen vond ik toen prachtig, maar nu nog steeds.

Coenagrion puella
Leerproces

Heel blij was ik toen mijn vader me rond kerst in 2006 een instap DSLR cadeau gaf, tijdens de periode dat ik een opleiding deed op het Mediacollege in Amsterdam. Daar gebruikte ik op het begin voornamelijk als gereedschap om hoge kwaliteit beeldmateriaal te creëren, voor het maken van websites en animaties. Ook had ik met het maken van 360 graden foto’s een link gevonden tussen interactiviteit (ik deed tenslotte de opleiding interactief vormgeven) en fotografie, maar stiekem was ik gewoon opzoek naar een excuus om te kunnen fotograferen. Uiteraard had ik op dat moment kunnen stoppen met interactief vormgeven en met een fotografie opleiding kunnen beginnen, maar gaande weg ontdekte ik zelf de techniek van het fotograferen werken en wilde daarnaast graag die opleiding afronden.
Tijdens de eerste stage werkte ik aan het ontwerpen van websites, maar stage nummer twee mocht dat, tot mijn plezier, bij een professionele fotograaf: Jan Bartelsman. Hij gaf mij een kijkje in de keuken van sterrenkoks en leerde me de workflow van het uitvoeren van opdrachten op locaties. Zoals het opstellen van de lampen en achtergronden. Ik leerde in zijn studio om te gaan met studio lampen. Tijdens mijn photoshop en Indesign werkzaamheden op het kantoor leerde ik een nauwkeurige color-management werkwijze, zeer belangrijk als het gaat om het drukken van in dat geval: de boeken, waarbij ik meehielp met de opmaak.

Video10403940_10201851198041803_186205766098472733_o
Nieuwsgierigheid is voor mij een belangrijke drijfveer. Daardoor ben ik begonnen met fotografie en heb ik me nog niet vastgegrepen aan één genre. Met het maken van video opnames en video-editing was dit dus ook zo. Welke 5D Mark II gebruiker heeft het eigenlijk ook niet gedaan? Filmen, omdat het ermee kon. Bovendien zorgde deze spiegelreflex camera voor een revolutie in “videoland” en graag deed ik hier aan mee. Toevallig vroeg Stretzz, een creatieve rapper uit de buurt, of ik voor hem een videoclip wilde maken. In het kader van “al doende leert men” hier vervolgens weer een hele boel van geleerd. Ondertussen rolt dit balletje lekker door. To be continued.